Lasă un comentariu

Pe strada Batiste descoperind Bucurestiul…

Putini sunt bucurestenii ,  care sa nu fi trecut macar odata pe vechea strada Batiste.
Ar fi si greu . Se afla chiar in „buricul targului” in spatele impozantului hotel „Intercontinental”.
Majoritatea trecatorilor habar nu au insa de unde vine aceasta denumire , ba mai mult , in timp , denumirea ei a ajuns sa fie stalcita… Astfel am auzit vorbindu-se despre strada Batistei , ca si cum batistea ar fi substantiv comun ori nume cu rezonanta feminina.

Batistea este o forma derivata din regionalismul bateliste.
Batelistea era un loc batatorit de vite ori de animalele salbatice , dar la fel de bine putea fi si un loc de intalnire , de adunare pentru o comunitate , un soi de targ sau piata.
Daca acceptam aceasta explicatie , atunci cu siguranta , in Bucurestiul medieval acolo se tineau poate targuri de vite.
O alta explicatie pentru denumirea strazii ar fi ca numele strazii provine de la un personaj venit – Baptista Velleli – de pe meleaguri si care ar fi slujit la curtea voievozilor munteni.
Acesta a reusit sa castige increderea domnitorului Radu Mihnea ( 1601-1602 ; 1611-1616 ; 1620-1623) si a marii boerimi pentru ca , dupa cate se pare , i se incredinteaza dregatorii si pamanturi de pe urma carora beneficia de venituri indestulatoare.

Cronicarul Miron Costin ne relateaza despre prezenta sa in tabara polona ca trimis special al domnitorului cu misiunea de a media o pace cu turcii : ” A treia dzi a lui sepevrie au venit in tabara lesasca de la Radu-voda , domnul muntenescu , Batiste Veveli , om de neamul sau criteanu , dzicu sa hie fostu cu stirea viziriului , indemanindu pre lesi sa trimita sol de pace la turci”.
Baptista Velleli si-a construit o superba resedinta inconjurata de gradini chiar in zona unde este astazi strada care-i poarta numele.
Vremea rece si ploiasa nu m-a oprit sa fac ceva drum sa mai vad orasul…
Ajungand pe strada Batiste am descoperit ca si pe acolo exista cladiri de pe care „cade tencuiala” , iar singura masura luata a fost montarea unei panglici de plastic , astfel trecatorii fiind obligati sa ocoleasca …
Mi-a atras atentia o intrare pe care era lipit un afis ” Nu mai impingeti in usa ! Fiolositi cheia !” .
Peste drum o „farmacie” situata la parterul unei cladiri cu bulina , cu foarte multa tencuiala deja cazuta , facand dovada indiferentei …
Si este pacat , deoarece dupa cate se mai vede , elementele decorative erau de mare valoare artistica.
La intersectia Strazii Batiste cu strada Tudor Arghezi , am vazut ceea ce a mai ramas din vechea gradina cinema aflata intr-o paragina crunta , pe care o frecventam in copilarie…
De fapt Bucurestiul nu prea mai are gradini cinema , cu toate ca lumea cred ca este doritoare de asa ceva , adus ca arhitectura si tehnica la zilele de astazi.
Sa mai aduc aminte de gradina „BOEMA” , unde se puteau urmari spectacole de revista ale Teatrului ” ConstantinTanase ” , in apropierea restaurantului „CINA” … ambele sunt in parajina , iar gradina BOEMA a disparut fiind construita „o plomba”….

Asa cum „au avut grije” de fostul sediu ARLUS ( Asociația Română pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică, o asociație al cărei scop declarat era cunoașterea reciprocă și promovarea legăturilor de prietenie dintre România și URSS) a fost renovata , a fost desființată în 1964.
Pana acum catva ani aici functiona ArCuB , pe Strada Batiște, la numărul 14 bis , renovată și adusă în pas cu cerințele culturale ale secolului XXI, cladirea reprezintă o carte de vizită a instituției care o patronează cu mândrie de două decenii. Noua inscripție Art Deco de pe frontispiciu anunță clar noua destinație a edificiului: „Arta și cultura Bucureștiului”.

Pe strada Batiște, la numărul 14, se găsesc în prezent două săli ce pot fi închiriate pentru diferite evenimente culturale sau conferințe.
Dupa renovarea Hanului Gabroveni , ArCub isi are sediul central pe Str. Lipscani nr. 84 – 90 cu corespondenta în strada Gabroveni nr. 50-53, Bucureşti.
Strada Batiste asteapta sa fie „vazuta” de catre edilii Bucurestiului si inclusa cat mai rapid , in lista de cladiri istorice , care necesita reabilitare urgenta.

FOTO: ALEXANDRU BODEA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: