Lasă un comentariu

Fotografierea Fulgerelor

Pentru ca sunt un fotograf pasionat , nu ocolesc fotografierea fulgerelor , apeland la experienta si tehnca.
Cele mai bune conditii pentru fotografierea fulgerelor sunt intrunite noaptea , sau cand cerul este cat mai intunecat , binenteles tinand seama de conditiile meteo, dand astfel posibilitatea obtinerii efectului dorit.
In acest caz fulgerele sunt mai vizibile, daca lumina scazuta ne permite sa setam un timp de expunere cat mai mare , de unde si efectul….

Vine ploaia , „anuntata” de fulgere si tunete , care poate fi chiar o furtuna…de primavara sau de toamna .
In zare se arata fulgerele , din ce in ce mai apropiate , ceea ce ne arata noua fotografilor , ca trebuie sa ne pregatim sa fotografiem cat mai curand aceste momente.
Deoarece nu se poate locatia unde anume pe cer vor aparea fulgerele, este ideala folosirea unei distante focale care sa iti permita un cadru cat mai larg.

Fotografierea fulgerelor presupune setarea focalizarii pe modul manual, la infinit – aceasta este alegerea corecta intrucat vom fotografia la distante mari, iar subiectul nostru – fulgerele – se afla sus de tot in atmosfera.
Expunerea mai mare presupune desigur folosirea unui trepied ca element de stabilizare , pe care fixam aparatul fotografic .

Setarea valorii diafragmei trebuie sa fie cat mai mica , dat fiind ca timpul de expunere este mare , conform fotografierii unui asemenea eveniment.
Setarea unei valori ISO cat mai mica diminuand sansele unei imagini granulate.
Seteaza expunerea oriunde de la cateva secunde la cateva minute. Expunerea corecta depinde de tipul de fulger – unele fulgere pot dura o fractiune de secunda, pe cand altele pot dura cateva secunde bune. In mod obisnuit, ar trebui sa ghicim care este expunerea corecta dupa prima fotografie cu un fulger, pentru a evalua si a va da seama care este expunerea necesara.

Trebuie tinut seama ca poate trece ceva timp pana sa reuiti a surprinde o fotografie destul de buna. Intrucat nu este niciun semnal inainte de a aparea un fulger pe cer, va trebui sa fotografiati continuu cat timp furtuna este activa. Puteti activa aceasta optiune, setand o distanta de cateva secunde intre cadrele multiple.
Fotografilor dornici sa surprinde fulgere le trebuie multa rabdare si fotografierea multipla de mai multe ori , astfel reusint sa surprinde fulgere diverse…
O astfel de fotografiere poate dura de la cateva minute la cateva ore , binenteles avand „alaturi” multa rabdare …singurul lucru ce trebuie facut este sa asteptati.
Spre a face mai interesante fotografiile cu fulgere, trebuie sa gasim contrastul contrastul, introducand in cadru obiectele care ies in evidenta cand sunt luminate sau strafulgerate.

Dupa prima fotografie cu un fulger, ar trebui sa va evaluati rezultatele si sa vedeti unde trebuie facute corectii in fotografie. Daca fotografiati pe timp de noapte inafara orasului, acest lucru este extrem de dificil, si va fi nevoie de multe incercari pana cand veti „nimeri” pe intuneric compozitia potrivita.
Pana la urma si fotografiatul fulgerelor , are farmecul sau….” rabdarea ” fiind rasplatita.
FOTO: ALEXANDRU BODEA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: