Lasă un comentariu

MERISORUL SALBATIC

In România special pentru a vizita locurile din Munţii Carpaţi unde afinele şi merişoarele cresc sălbatic, într-o regiune certificată ecologic.
Merisorul este un arbore cu proprietati terapeutice extraordinare, dar in acelasi timp o planta decorativa minunata. Pe langa frunzele dese si de dimensiuni mici, merisorul dezvolta flori albe sau roz si fructe mici, rosii , lucitoare, sferice si carnoase. In mod natural, merisorul se dezvolta in zonele alpine, insa cu putina grija acesta poate creste si intr-un apartament sau o gradina.

Merisorul are nevoie de multa lumina, dar nu neaparat de razele directe ale soarelui, mai ales vara, cand temperaturile sunt sufocante. De asemenea, pentru ca in mod natural acesta creste in zonele montane, unde temperaturile sunt usor mai scazute decat in restul tarii, ar fi bine sa il feresti pe acesta de temperaturile din zilele caniculare si sa il pozitionezi intr-o camera mai racoroasa.
De asemenea, daca vrei sa tii merisorul in gradina, ar fi bine sa il asezi la umbra unui copac mai mare si sa faci in asa fel incat soarele sa il atinga extrem de putin pe parcursul zilei. Inainte de a planta copacelul, analizeaza actiunea soarelui asupra unor puncte diferite din gradina ta. Alege zona cea mai ferita de soarele direct.
Fructele merisorului de culeg in perioada septembrie – octombrie, dupa care se se aseaza pe o coala mare de hartie si se tin intr-o incapere racoroasa si aerisita.

Cu ajutorul fructelor se pot realiza siropuri, tincturi sau chiar ceaiuri. De asemenea, frunzele merisorului pot fi si ele utilizate pentru prepararea ceaiului. Acesta se foloseste pentru tratarea unor afectiuni cum ar fi infectii renale, cistite, reumatism sau guta.

FOTO :ALEXANDRU BODEA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: