Lasă un comentariu

LA PAS PE CALEA VICTORIEI_3

Muzeul Ceramicii și Sticlei (Palatul Știrbei) A fost construit în 1835 după planurile arhitectului francez Sanjouand. Aflat intre Calea Grivitei si Str. Banului , Palatul Stirbei ( Calea Victoriei nr. 107 ) a aparţinut domnitorului Barbu Stirbei (a nu se confunda cu nepotul său care a avut o mare influenţă asupra reginei Maria).
Viitorul domn întors de la studii de la Paris a cerut în 1835 unui arhitect să-i construiască un palat care a devenit pe timpul domniei sale Curte Domnească.

În 1882 palatul a fost refăcut, adăugându-se un turn, coloane ionice la etajul 1 si cariatide la etajul II. Interioarele erau sobre, nu s-au schimbat îşi nu au ţinut pasul vremii. Ca de exemplu apa curentă şi electricitatea au fost trase destul de târziu. Balurile domneşti de la palatul Știrbei aveau răsunet în epocă.
Pictorul francez Ch. Doussault a făcut câteva schiţe cu un bal din 1843 la care a participat prinţul Albert al Prusiei.
Cu timpul pe domeniul palatului au fost organizate activităţi economice:pivniţele Știrbei şi magazinul cu acelaşi nume în care se desfăceau conserve din fabrica proprie de la Buftea. În 1948 palatul a fost confiscat, atribuit Muzeului de artă al RPR şi în final din 1982 Muzeul Ceramicii şi Sticlei care a fost închis în 1989 din cauza degradării palatului.

Palatul şi terenul de 8000 mp a fost cumpărat în 2005 de un investitor imobiliar plătind 11 mil. euro.
El a cerut declasarea palatului în vederea demolării şi valorificării terenului dar Comisia Naţională a Monumentelor iniţial nu a acceptat propunerea.

Palatul Ştirbei, un simbol al Bucureştiului, declarat monument istoric, riscă să fie înconjurat de un şantier. Un bloc-turn avand ca destinatie finala de hotel , înalt de 40 de metri, adică 14 etaje, a fost proiectat la câţiva paşi de palat.
După protestul organizaţiilor neguvernamentale, Ministerul Culturii a respins aprobarea Planului Urbanistic Zonal, însă proiectul a rămas valabil.
Poate fi rediscutat oricând, mai ales că beneficiarul a promis că va reabilita şi Palatul Ştirbei.
Cladirea complexului multifunctional va fi delimitata de Palatul Stirbey printr-un zid inverzit, in spatele caruia se va ridica blocul de locuinte.
Proiectul este vechi de aproape 10 ani si a fost constestat de ONG-uri si de asociatiile profesionale.
Ca sa dea unda verde constructiei reprezentantii Ministerului Culturii au cerut actualilor proprietari ca inaltimea cladirii sa nu puna in pericol siguranta Palatului Stirbey.

Si alte cladiri simbol ale Bucurestiului risca sa fie sufocate de imobile noi.

De pilda, langa Ateneul Roman ar putea fi ridicata un complex care va gazdui mai multe birouri, magazine si un hotel. Iar in zona Dorobanti, o firma a cumparat 4 imobile vechi, printre care si casa care a apartinut familiei Bratianu. Toate vor fi daramate ca sa apara in loc un turn de 45 de metri in inaltime.

FOTO: ALEXANDRU BODEA

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: