Lasă un comentariu

CE S-A ALES DE CASA “STEFAN LUCHIAN”

Stiam de mai multa vreme ca pe strada D.I.Mendeleev , paralela cu Bulevardul Nicolae Balcescu , se afla o casa modesta avand o placa memoriala cu textul : “ IN ACEASTA CASA , A TRAIT , LUCRAT SI SUFERIT SI A MURIT NEINTELES PICTORUL STEFAN LUCHIAN – 1868 – 1916 “.
Stiam ca aceasta casa aflata la numarul 29 al strazii D.I.Mendeleev , nu era nici frumoasa, nici urata, nici prea veche, nici prea noua, si fara ferestre termopane .
19Autoportret3web

Stiam ca aceasta casa aflata la numarul 29 al strazii D.I.Mendeleev , nu era nici frumoasa, nici urata, nici prea veche, nici prea noua, si fara ferestre termopane .
Ştefan Luchian ( n.1 februarie 1868, Ştefăneşti, Botoşani – d.28 iunie 1916, Bucureşti), pictor român, recunoscut ca fiind poetul plastic al florilor.Ştefan Luchian s-a născut la 1 februarie 1868, la Ştefăneşti, un sat (azi oraş) din Botoşani, ca fiu al maiorului Dumitru Luchian şi al Elenei Chiriacescu. Vocaţia viitorului pictor se declară încă din copilărie. El rezistă cu încăpăţânare eforturilor mamei sale de a-l înscrie la şcoala militară. În 1873 familia se mută la Bucureşti. Ştefan Luchian se înscrie în 1885 la clasa de pictură a Şcolii Naţionale de Arte Frumoase, pe care o absolvă în 1889, obţinând medalia de bronz pentru un Cap de expresie şi un Studiu după natură.
Maestru nedisputat i-a fost, în această perioadă de formare, Nicolae Grigorescu, la care Luchian găsi încurajarea, fără să-i împiedice libera dezvoltare a personalităţii
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

În toamna anului 1889 pleacă la München, unde studiază două semestre la Academia de arte frumoase şi execută copii după operele lui Correggio şi Rembrandt, aflate la Muzeul de artă. Revine în ţară în 1890 şi participă la prima expoziţie a societăţii de artă Cercul artistic. Pleacă în anul următor la Paris, unde studiază la Academia Julian şi cunoaşte, în muzee şi expoziţii, viaţa artistică pariziană, aflată în acea perioadă în plină efervescenţă impresionistă. Tabloul Ultima cursă de toamnă arată influenţa evidentă a lui Manet şi Degas, dar şi ecoul unor predilecţii mondene, pe care Luchian va continua să le aibă pentru o vreme şi la Bucureşti.
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

In present in loc de a fi casa memoriala “Stefan Luchian “ , casa respectiva a ajuns un restaurant cu gradina de vara “ Trattoria Verdi “ , de faptul ca acolo a trait marele Pictor roman Stefan Luchian , amintind doar placa comemorativa pe partea dreapta a casei de la intrare. In jurul acestei case se afla tot case modeste , lasate prada degradarii trecerii timpului…
Si asta la numai doi pasi de Piata Romana – o alta locatie de referinta a Bucurestiului…
Oare asta merita marii nostri artisti , recunoscuti ca fiind referinte ale artei romanesti ??

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: