Lasă un comentariu

FÂNTÂNA GEORGE GR. CANTACUZINO

Construcţie monumentală, sub forma unui arc de triumf, cu înălţimea de aprox. 9 metri, sprijinită pe o temelie de blocuri de piatră care imită stânca. Actuala fântână, construită la 1870 pe cheltuiala primarului de atunci al Capitalei, Grigore Cantacuzino, se află pe locul unui chioşc de tip oriental înălţat pe la 1792 de Mitropolitul Filaret al II-lea („Fântâna lui Filaret”).
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Stilistic, opera de artă îmbină elemente de baroc occidental cu ornamente autohtone de origine bizantină. Lucrare nominalizată din 2004 pe lista monumentelor istorice. Fantana George Gr. Cantacuzino este amplasata tot in Parcul Carol I. Realizata in 1870 de arhitectul Freinwald si scupltorul Karl Storck, fantana este o constructie monumentala (inaltime 7,50 metri la nivelul bazinului) din piatra, in forma de arc, decorata cu elemente de baroc occidental si ornamente autohtone de origine bizantina. La baza monumentului se afla un bazinet in forma de scoica si un bazin larg semicircular de piatra. Fantana din Parcul Carol, monument de o inestimabila valoare in opinia mea, construita cu mai bine de 144 de ani in urma de unul din primarii Bucurestiului este abandonata de catre autoritati.
SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

O adevarata sora mai mica a celebrei Fontana di Trevi din Roma, Fantana Cantacuzino este lasata prada degradarii si anonimatului. Deasupra fantanii sta scris – „In anul 1870 s-a cladit aceasta fantana cu cheltuiala domnului George Grigorie Cantacuzino, primarul Capitalei, in urma votului consiliului municipal al comunei Bucuresti din sedinta de la 8 august 1869 prin care s-a decis a purta numele de „Fantana George Grigorie Cantacuzino”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: