Lasă un comentariu

„Beraria Hanul cu Tei” – Strada Blanari – Bucuresti

Pe   Strada  Blanari nr. 5 – 7  am dat peste   „Beraria Hanul cu Tei” intrarea fiind recontituita dupa planurile initiale.

Iata cum arata acest loc prin anii ’30 ai secolului trecut …

36224_1355905175204_2150252_n.jpgBERARIA HANUL CU TEI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zilele trecute vizitand zona la ultimul etaj , pe fatada acestei cladiri , am descoperit un pavilion , cu ferestre mari ,  prin care  sunt sigur  ,  domnitele priveau  spre  strada  , de unde se auzeau serenadele  indragostitilor de altadata.

In prezent , dupa lucrarile de refacere a imobilului , acesta a primit o alta imagine mult mai placuta…

Situat intr-o zona incarcata, ea insasi, de valoare istorica, arhitecturala si urbanistica, Hanul cu Tei ofera una dintre cele mai frumoase si autentice imagini de han bucurestean. Locatia cunoscuta, in vechime, drept Hanul lui Nastase, imprumuta astazi numele copacilor inmiresmati, care ofera un aer pitoresc curtii sale interioare. Astfel, Hanul cu Tei pulseaza, in zilele noastre, de freamatul bucurestean modern.

Cata liniste, cata bucurie aduce curtea cu pavaj frumos de piatra, cu banci taiate din trunchiuri de lemn, cu tablouri si icoane expuse pe panouri mari, in aer liber, in care razbate, uneori, prin geamlacul catului de sus, venind de departe, parca din alta lume, cate o masura de vals sau de sonata.

Se intra prin doua porti majestuoase, din grilaj metalic, lucrat in feronerie, ce se deschid – revelatie spre pasnica lume dinauntru – una dinspre strada Lipscani, celebra artera de negustorie, cealalta dinspre Blanari – mai linistita, dar tot comerciala.

Hanul cu Tei a fost construit in 1833 de Anastasie Hagi, Gheorghe Polizu si Stefan Popovici, negustori care s-au intovarasit pentru a-l ridica. Era numit “bezestenul din Ulita cea mare a Marchitanilor”. Initialele celor doi sunt pastrate pana astazi in stucatura de deasupra intrarii din strada Blanari.

Constructia este solida, cu ziduri despartitoare groase, facute dintr-un strat de caramizi legate cu mortar aproape tot atat de gros. Pravaliile erau asezate pe pivnite adanci cu bolti mari, iar ferestrele se inchideau cu obloane de fier, dublate cu traverse imbelsugate la extremitati.

Sursa:  ARH. CODINA DUSOIU

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: