Lasă un comentariu

Fantana G.Em.Lahovary

SAMSUNG CAMERA PICTURES                    SAMSUNG CAMERA PICTURES

Fântâna Lahovari (Fântâna George Em. Lahovary) realizată de sculptorul Carol Storck se află, în prezent, în Piața Națiunile Unite din București .

Fântâna, comandată de către prințesa  Zoe  Suțu  în  1903, a fost ridicată inițial în fața Sălii de Tir și Gimnastică. Monumentul, combinat cu o fântână, îl comemorează pe politicianul și ziaristul George Emanuel Lahovari.

George Em. Lahovari, fratele cunoscutului om politic Alexandru N. Lahovari, a scris în noiembrie 1897, în ziarul conservator “L’Independence Roumaine”, câteva articole în care ataca politica lui Nicolae Filipescu și ziarul Epoca, pe care îl conducea, acuzându-l de duplicitate și de apropiere față de liberali. , cel mai acid fiind Deux politiques, publicat la 27 noiembrie 1897.

Nicu Filipescu i-a cerut în mod repetat lui Lahovari să înceteze aceste atacuri. Deoarece atacurile nu au încetat, Nicu Filipescu a considerat că i-a fost lezată onoarea și l-a provocat la duel pe Lahovari, cerându-i „să se iasă în teren”. Prietenii celor doi au susținut că nu existau suficiente motive pentru un duel, așa că Lahovari și-a cerut scuze, încercând să evite confruntarea. Filipescu nu a acceptat scuzele, a ales spada ca armă și „Sala de Tir și Gimnastică” ca loc pentru desfășurarea duelului. Amândoi participanții la duel erau conservatori de frunte, amândoi erau buni spadasini, amândoi descindeau din vechi familii boierești, care dăduseră țării dregători de seamă.

Lupta a fost scurtă și au fost încălcate mai multe reguli din „Codul Dueliștilor”. Nicolae Filipescu i-a aplicat adversarului o lovitură nepermis de puternică, în urma căreia Lahovari a murit în câteva minute sub ochii martorilor la duel. Pentru acest omor, justiția l-a condamnat pe Filipescu la închisoare, dar regele Carol I l-a grațiat.

Ulterior, pe locul unde se afla Sala de Tir și Gimnastică a fost construit Teatrul Regina Maria.

După demolarea, în 1986, a Teatrului Regina Maria, care la acea dată adăpostea Teatrul de Operetă din București, statuia a fost demontată și depozitată, pentru ca la sfârșitul anilor ’90 să fie instalată în părculețul din spatele Blocului Turn. Când au început lucrările la  Așezămintele  Nadia  Comăneci, monumentul a fost plasat în fața Blocului Gioconda, privind spre Piața Națiunile Unite, unde se află și acum. Fântâna nu a mai putut fi amplasată în locația ințială, deoarece acolo a fost construit între timp unul din „Gemenii Sitraco”.

În scopul acestei reamplasări, în 12 noiembrie 2007, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a lansat cererea de ofertă pentru Lucrări de reamplasare a monumentului „Fântâna G.Lahovary”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: